Nu besteld, morgen verzonden

Tutu maken

Ben je op zoek naar een tutu in een speciale kleurencombinatie die wij niet kunnen leveren? Dan kun je overwegen zelf je tutu te maken. Ik hoor je denken: ‘dat is niks voor mij’, ‘ik ben niet zo handig’ etc. Het is echt heel eenvoudig en met een uurtje of 2 – 3 heb je je eigen tutu gemaakt.

Wat heb ik nodig om zelf een tutu te maken?

Voor het maken van een tutu heb je maar 4 dingen  nodig:

 1.  Tule op rol
 2.  Stukje elastiek (maar lint of riem kan ook)
 3.  Een schaar
 4.  Een meetlint (maar het kan ook zonder)

Hoeveel meter tule zit er op een rol?

De tule rollen zijn 15cm breed en verkrijgbaar in 2 lengtes, namellijk 22,8 meter (25yards) en 91,4 meter (100 yards). Genoeg stof om een tule rok te maken.

Er kunnen in de rol van 91 meter 1 of 2 onderbrekingen in het tule zitten, in de rollen van 22 meter hebben wij het nog niet meegemaakt. 

Je kan nog veel meer doen met tule op rollen behalve tutu’s maken. Wij hebben een Pinterest pagina gemaakt met allemaal creatieve tule ideeën.

Wat is beter? Nylon of Polyester Tule?

Op internet is dat de grote vraag Nylon of Polyester tule? Wat je wilt is tule dat stijf genoeg is om zijn vorm vast te houden maar nog wel zacht genoeg om mooi te vallen. Wat je niet wilt is een slechte kwaliteit polyester, dat kreukt en niet in model ‘springt’ . Wat je ook niet wilt is te mooie (lees slappe) nylon. 

Wat je wilt is goede kwaliteit polyester of ‘stevige’ nylon. 

Hoeveel tule heb ik nodig voor een tutu?

Hoeveel meter tule je nodig hebt hangt heel sterk af van een aantal factoren. Een kleine tutu voor een baby of een lange tutu voor dames maakt een heel groot verschil. Houd rekening met de volgende factoren:

 1. Tailleomtrek
 2. Lengte van de Tutu
 3. Volume
 4. Soort tule

Stap 1

Meet de taille omtrek.
Lint/riem: Knip een stuk lint lang genoeg voor je taille en extra zodat je kunt strikken.
Elastiek: Knip een stuk elastiek genoeg voor je taille (en genoeg ruimte om aan te trekken) en maak de uiteinde van de elastiek aan elkaar. Dit kan met stikken, knopen en zelfs nieten. 

Ons advies is eerste te knopen dan kan je het elastiek altijd nog een beetje strakker of wijder maken als nodig.

Stap 2

Meet hoe lang je de tutu wilt hebben. Stel dat je de tutu 40cm lang wilt hebben. Dan heb je stroken tule nodig van ongeveer 86cm. Waarom dat dan?

 • De strook tule gaat dubbel dus 40cm x 2 = 80cm
 • De knoop gebruikt ook tule, afhankelijk van hoe hard je aan de knoop trekt 2-4cm. 
 • Het tule valt niet recht naar beneden maar een beetje bol, de rok wordt dus iets korter dan de 40cm die je hebt gepland. Geef hier ook 2cm extra voor.

Tip: Maak je een tutu rokje welke rondom even lang is? Dan loont het om met een beetje geduld het tule te knippen zodat alle stukken even lang zijn.

Stap 3

Hoe meer tule hoe voller de tutu. En dit kun je bijsturen:

 • Enkele knoop of dubbele knoop. Je kan 1 stuk tule om het elastiek heen knopen maar je kan ook in 1 keer 2 stukken tule om het elastiek heen knopen. 
 • Hoe strakker de knoop aantrekt hoe meer knopen er passen en des te voller de tutu. Maar…je kan de knopen altijd
 • strakker aantrekken, losser maken is lastiger.

Stap 4

Hoe steviger het tule hoe voller de rok wordt. Maar te harde tule wordt niet mooi. Kortom het is een balans tussen de 2.

Hoe kan ik de tule rok nog mooier maken?

Je kan de tutu net zo mooi maken als je zelf wilt. Een leuke strik of bloem, linten meeknopen, en je kunt zelfs oude lappen in smalle stroken knippen en mee knopen. Voorbeeld vind je hiervan als je zoekt op ‘scrap tutu’

Tutu knopen

De meest eenvoudige tutu knoop is het tule dubbel vouwen en dan een lus maken waar de uiteinde van de tule stroken door heen gaan. 

Maar je kan ook experimenteren met ander soort knopen. Door bijvoorbeeld bij een babytutu de ‘gewone’ knoop te gebruiken kan je voor meer volume zorgen.

En tot slot:

Heel youtube en Pinterest staan vol met ‘tutu maak’ fimpjes en uitleggen. En als je in het Engels zoekt dan krijg je nog veel meer ‘diy tutu’.

Veel plezier! Tutu Tule