Nu besteld, direct verzonden

Carnaval 2024

Wanneer is het carnaval 2024?

Carnaval 2024 valt van 11 februari tot en met 13 februari. Carnaval wordt over de hele wereld gevierd. Wanneer carnaval in Nederland wordt gevierd is afhankelijk van Pasen. Carnaval kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart.

Wat is de geschiedenis van carnaval?

Carnaval is een Rooms katholiek feest met heidense wortels en wordt gevierd op de zondag tot en met dinsdag voor Aswoensdag. Carnaval is de start van de vastentijd en duurt in totaal 40 dagen tot Pasen. Het vasten betekende dat men geen extra lekkernijen mocht eten zoals snoep, koek en vlees.

Vettendag

De dinsdag van carnaval heet ook wel vettendag aangezien dit de laatste dag was voor het vasten dat de bederfelijke waren zoals vetten gegeten konden worden.

Carne levare

Carnaval is afgeleid van het Italiaanse woord carne levare (wegnemen van vlees).

Aswoendag

De woensdag na carnaval is aswoensdag een dag van boetedoening.  Dit is de eerste dag van de 40-daagse vastenperiode, gelovigen tekenen van as een kruisje op hun voorhoofd om zo berouw te tonen voor hun begane zonden.

Wat gebeurt er op 11 november?

Ieder jaar op 11 november om 11 minuten over 11 in de avond wordt het carnavalsseizoen gestart. Het bestuur van de carnavalsvereniging, De Raad van Elf, komt dan bij elkaar. Naast dat het getal 11 terug komt is 11 november ook 40 dagen voor de kortste dag van het jaar (21 december) en het is tevens de feestdag Sint Maarten.

Getal 11

Het getal 11 wordt ook wel het gekken getal genoemd. Hier zijn een aantal redenen voor, ten eerste omdat het getal elf alleen maar deelbaar is door zichzelf. Ten tweede omdat het getal tussen de perfecte 10 en de heilige 12 staat.

Prins carnaval

Vaak wordt ook Prins carnaval gekozen door de carnavalsvereniging, Prins carnaval is tijdens carnaval de baas over de stad en krijgt dan ook symbolisch de sleutel overhandigd.

Waarom roepen ze ‘Alaaf!!’?

‘Alaaf’ met het bijbehorende handgebaar (linkerhand naar rechterslaap brengen) zie je vaak tijdens carnaval. Ooit begonnen bij het drinken als een soort ‘proost’, tegenwoordig is het een carnavalsgroet. Er zijn 2 mogelijke oorsprongen van het woord Alaaf, ten eerste een verbastering van het woord ‘elf’, de andere mogelijkheid is dat de oorsprong ligt bij het Keulse dialect ‘all af’ wat ‘alles aan de kant’ betekent.

Waarom verkleden wij met carnaval?

Het verkleden is lang geleden begonnen met het dragen van maskers. Door het dragen van maskers was men namelijk onherkenbaar en kon men zich vrijer bewegen tussen de sociale klassen. Men kon onherkenbaar de overheerser belachelijk maken, niet herkend werd door de autoriteiten en het was ook heel handig voor een romantisch samenzijn.

Waar kan ik carnaval vieren?

De meeste carnavalsvierders zullen carnaval vieren in hun eigen stad. Mocht jouw stad of dorp nou niet bekend staan om zijn carnaval dan kun je naar het katholieke zuiden, Noord-Brabant en Limburg. Maar ook in Zeeuws-Vlaanderen, de regio van Arnhem, in de achterhoek, sommige Utrechtse plaatsen en in delen van Friesland wordt carnaval gevierd. Verder zijn er over heel Nederland carnavalsverenigingen actief en carnavalsoptochten te vinden.

Wat is Bourgondisch carnaval?

Nederland kent 2 hoofd soorten carnaval het Bourgondische carnaval en het Rijnlandse carnaval. De meeste carnavals zijn een combinatie van deze soorten carnaval.

Bourgondisch carnaval kenmerkt zich door eenvoudige kostuums; waarvan de beroemde blauwe boerenkiel met zakdoek wellicht het bekendst is. De plaastnamen veranderen van naam Kaaiendonk (Oosterhout), Kielegat (Breda), Kruikenstad (Tilburg), Krabbegat (Bergen op Zoom), Lampegat (Eindhoven), Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch), Tullepetaonestad (Roosendaal) en Zandhazendurp (Rosmalen). Jaarlijks is er per plaats een motto en dan kun je prijzen vinden met verkleden. Bourgondisch carnaval wordt vaak binnen gevierd in cafés en feestzalen. Men draagt over het carnavalskostuum vaak een oude jas.

Wat is Rijnlands carnaval?

Rijnlands carnaval kenmerkt zich door jarenlange tradities en functies welke van vader op zoon worden door gegeven. De plaatsnamen veranderen niet van naam en blijft het hooguit bij dialect zoals Maastricht ‘Mestreech’ en Valkenburg ‘Vallekeberg.

Met Rijnlandscarnaval kun jij je helemaal uitleven met je kostuum, van kant-en-klaar bij de feestwinkel tot helemaal zelf maken. Bij het Rijnlandscarnaval horen de kleuren rood, geel en groen. Carnaval wordt vooral buiten gevierd dus je carnavalsoutfit met vooral ook warm zijn. In de aanloop naar carnaval worden er oude wijvenbals gehouden, een bekend oude wijvenbal vindt plaats in Venlo.

Waar vind ik originele carnavalskleding?

Bij ons kun je natuurlijk terecht voor allerlei leuke carnavalskleding voor jong en oud. Maak jouw carnavalsoutfit compleet met een mooie tutu!